Strange red Highlighted Ads

Everything about using Adblock Plus on Microsoft Edge
Post Reply
Topazchai
Posts: 13
Joined: Mon Jul 20, 2015 8:41 pm

Strange red Highlighted Ads

Post by Topazchai »

I was adding some blocks on ads using AdBlock Plus on certain website (instagram), and then noticed the red highlighted ads popping up on most websites. I am puzzled and wondered what happened. It happened on Google Chrome and also Microsoft Edge.

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls00WRf ... Q?e=HWrlcU]

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls02G_s ... Q?e=NZKJHm]

I wondered what I did wrong?
Topazchai
Posts: 13
Joined: Mon Jul 20, 2015 8:41 pm

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by Topazchai »

It has gotten worse now. Its everywhere. Hard for me to enjoy browsing internet. Red highlighted ads is very intrusive and distracting. Has anyone experiencing this?

I am planning to do Windows 11 factory resetting to see if that will clear off the problem.

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls093Rq ... w?e=VIhqQG]

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls068PL ... Q?e=XVCMPD]

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls042DZ ... w?e=WX0Cg5]

[https://1drv.ms/i/s!AnbIQHIl0fXyls05LJE ... w?e=lUoouT]
rileyrc
Posts: 1
Joined: Fri Jul 14, 2023 3:22 pm

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by rileyrc »

Same problem. And this just happend to me after an upgrade to premium. :(
Topazchai
Posts: 13
Joined: Mon Jul 20, 2015 8:41 pm

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by Topazchai »

So sad. Googe Chrome is a nightmare now. I did the WIndows 11 factory setting (uninstall then reinstall Windows). Problems disappeared and I am using Microsoft Edge now. I don't see red highlighted ads anymore. I cannot or won't use the AdBlock "block element" button anymore. Hope it stays that way!
User avatar
greiner
ABP Developer
Posts: 900
Joined: Mon Sep 03, 2012 5:29 pm
Location: Cologne, Germany

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by greiner »

Did you enable the "Turn on debug element hiding filters mode" in the Advanced tab of the settings page?

That mode is supposed to help users see which elements Adblock Plus usually hides. It does that by highlighting them in a similar manner as shown on the screenhots you posted.
Topazchai
Posts: 13
Joined: Mon Jul 20, 2015 8:41 pm

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by Topazchai »

Thanks for replying, Greiner. Yes, I did enabled that. The box for "Turn on debug element hiding filters mode" was checked or enabled. Maybe I was confused by the question. I didn't want to see the highlighted ads. Its very distracting. Was I supposed to disable (uncheck) that box?

EDITED = Wow! after I posted this above message. I checked the AdBlock Plus setting. It was at first "unchecked". I decided to enable the "Turn on debug element hiding filters mode". So that box for it was 'checked'.

Then I went on Accweather.com to check the weather for Phoenix, AZ weather (duststorm heading my home area). Loads of highlighted ads was back. Disappointed. Went back to setting and and disable the "Turn on debug element hiding filters mode".

Much better! No more highlighted ads. I get it now. Thanks for clarifying this for me.
Topazchai
Posts: 13
Joined: Mon Jul 20, 2015 8:41 pm

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by Topazchai »

Yeah, I have realized it now. Nice way of showing where Adblock Plus are blocking ads by showing red highlights. I disabled that. LOL. Thanks for explaining this.
wickmesh
Posts: 2
Joined: Sun Nov 06, 2022 8:58 am

Re: Strange red Highlighted Ads

Post by wickmesh »

greiner wrote: Mon Jul 17, 2023 7:47 pm Did you enable the "Turn on debug element hiding filters mode" in the Advanced tab of the settings page?

That mode is supposed to help users see which elements Adblock Plus usually hides. It does that by highlighting them in a similar manner as shown on the screenhots you posted.
Just wanted to say THANK YOU - this issue has been bugging me for quite a long time, you are absolutely correct and toggling this setting gets rid of the red highlight (AND hides some ads that were appearing, with a red highlight).

Google hadn't found this forum page... but once I figured out it was caused by APB I found this post.
Post Reply